piątek, 3 marca 2017

Bania Agafii - mydło nienaturalnie naturalne



Istnieje wiele gatunków mydeł i ich producentów. Często pod nazwą naturalne kryją się składniki chemiczne a sam skład mydła pozostawia wiele do życzenia. 

Przyjrzyjmy się dokładniej najbardziej popularnym i słynnym mydłom. Zobaczymy co kupujemy i używamy.


Na pierwszy ogień idzie mydło BANIA AGAFII

  • skład mydła Bania Agafii
  • opis składników mydła
  • co się nie zgadza


Bania Agafii po analizie skłądu tego mydła wynika, że mydło to zwykły detergent a nie mydło naturalne
Bania Agafii - opis i analiza składu mydła

Na Allegro i w internetowych drogeriach rekordy popularności bije MYDŁO CZARNE ZIOŁOWE Naturalne BANIA AGAFII.


Zobaczmy jak wygląda skład tego mydła:

Skład mydła Bania Agafii:

Składniki INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Cocamide DEA, Dimethiconol, Polyquaternium-44, TEA-dodecylbenzenesulfonate, Cortusa Sibirica Extract* (zarzyczka syberyjska), Achillea Millefolium Flower Water*(krwawnik pospolity), Urtica Dioica Extract*(pokrzywa), Chamomilla Recutita Flower Water*(rumianek), Salvia Officinalis Leaf Extract*(szałwia), Betula Alba Juice*(sok brzozowy), Melissa Officinalis Flower/Leaf/Stem Water*(melisa), Pulmonaria Officinalis Extract*(miodunka plamista), Avena Sativa Kernel Extract*(owies), Arctostaphylos Uva Ursi Leaf Extract (mącznica lekarska), Hyssopus Officinalis Extract*(hyzop lekarski), Inula Helenium Root Extract (oman wielki), Festuca Altaica Extract*(kostrzewa ałtajska), Rhodiola Rosea Root Extract*(różeniec górski), Cetraria Islandica Extract(płucnica islandzka), Humulus Lupulus Flower Extract (kwiaty chmielu), Scutellaria Baicalensis Root Extract (tarczyca bajkalska), Pinus Sibirica Seed Oil (olej nasion sosny syberyjskiej) , Quercus Robur Bark Extract*(kora dębu) , Glycine Soja Oil* (olej sojowy), Linum Usitatissimum Seed Oil (olej lniany), Hippophae Rhamnoides Fruit Oil (olej rokitnikowy), Abies Sibirica Needle Oil (olej pichtowy), Amaranthus Caudatus Seed Oil (olej amarantusowy), Arctium Lappa Root Extract (łopian), Rosa Canina Fruit Oil* (olej z dzikiej róży), Juniperus Communis Fruit Oil (olej jałowcowy), Sodium Shale Oil Sulfonate, Cera Alba*(wosk pszczeli), Malva Sylvestris Flower Extract*(malwa), Abies Sibirica Needle Extract, Rosmarinus Officinalis Leaf Oil (olejek rozmarynowy), Althaea Officinalis Leaf Extract*(prawoślaz lekarski), Larix Sibirica Wood Extract*(modrzew syberyjski), Gypsophila Paniculata Root Extract (gipsówka wiechowata), Saponaria Officinalis Root Extract* (mydlnica lekarska), Glycyrrhiza Glabra Root Extract*(lukrecja), Agrostis Sibirica Extract*(mietlica syberyjska), Crepis Sibirica Extract* (pępawa syberyjska), Citric Acid, Parfum, Geraniol, Hexyl Сinnamal, Butylphenyl methylpropional, Linalool, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene Сarboxaldehyde, Methylisothiazolinone, CI 19140, CI 42090, CI 77492, CI 7749, CI 77499.



Na dzień dobry w mydle występuje osławiony SLS Sodium Laureth Sulfate podejrzewany o działanie rakotwórcze i alergogenne. 

Sposób podawania składu kosmetyków jest uregulowany przepisami. Zaczyna się od składnika, którego jest najwięcej a kończy na tym, którego jest najmniej. W przypadku mydła Bania Agafii albo ktoś o tym nie wie, albo mydło składa się w większej części z SLS skoro jest wymieniony zaraz na pierwszym miejscu. Czyli z naturalnym mydłem nie ma nic wspólnego. 

Lista pozostałych składników strasznie dłuuuuuuga jak na małą kostkę mydła nawet 05.kg. Biorąc pod uwagę ilość składników i wielkość mydła zawiera ono przysłowiowe wszystko i nic. Stężenie poszczególnych składników w jednostce jest mikroskopijne. Mając to na uwadze wynika, że działanie mydła jest w zasadzie żadne. Żaden składnik nie występuje w nim w takiej ilości aby aktywnie móc oddziaływać na skórę i włosy. I całe szczęście. Ponieważ przy takim galimatiasie składnikowym niektóre z nich mogłyby wchodzi ze sobą w interakcję i zacząć działać negatywnie na nasz organizm. 

Sprawdźmy teraz w języku bardziej zrozumiałym co kryje się pod nazwami poszczególnych składników. Przeanalizujmy skład mydła Bania Agafii.


Aqua – woda

Woda stosowana do produkcji mydeł powinna być zdemineralizowana czyli potocznie mówiąc – destylowana. Inna może zawierać związki chemiczne, które będą wchodzić w reakcje ze składnikami mydła niekoniecznie pożądanymi.

Sodium Laureth Sulfate 

Jest to anionowa substancja powierzchniowo czynna. Często stosowana również w chemii gospodarczej, ze względu na niski koszt produkcji. Jest detergentem.

SLES stosowany jest przede wszystkim w preparatach myjących do ciała i w płynach do kąpieli oraz w szamponach do włosów, nieco rzadziej występuje w preparatach pielęgnacyjnych jako emulgator.

SLES jest jedną z najpopularniejszych substancji myjących - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Ma bardzo dobre właściwości pianotwórcze. Jest również stosowany jako emulgator. Według wielu opinii ( podobno nie potwierdzonych ) działa rakotwórczo.

Hydrogenated Starch Hydrolysate 

Otrzymywany jest na drodze hydrolizy enzymatycznej skrobii kukurydzianej. Nawilża, wzmacnia wrażliwą skórę, zmiękcza. 

Cocamide DEA 

Jest niejonową substancją powierzchniowo czynną. Substancja umiarkowanie lipofilowa, słabo rozpuszcza się w wodzie. Niestabilna chemicznie. Cocamide DEA jest substancją myjącą - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Jest substancją: pianotwórczą, stabilizującą i poprawiającą jakość piany. Poprawia konsystencje w preparatach myjących.

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania.

Dimethiconol 

Alkohol, należący do grupy polisiloksanów. Bardzo stabilny chemicznie oraz odporny na temperaturę. Główne zastosowanie w kosmetykach do opalania oraz kosmetyce kolorowej. Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową

Substancja zmniejsza ilości piany w kosmetykach myjących. Modyfikator reologii - wpływa na konsystencję, powoduje spadek lepkości kosmetyku. Ponadto poprawia właściwości aplikacyjne - ułatwia rozprowadzanie kosmetyków na skórze i włosach.

Polyquaternium-44 

Jest składnikiem kondycjonującym skórę i włosy. Zmiękcza, nawilża, wygładza, chroni przed nadmiernym odparowaniem wody. Zmniejsza elektryzowanie włosów. Stosowany w kosmetykach oczyszczających. Poprawia jakość piany. Łagodny dla skóry.

TEA-dodecylbenzenesulfonate 

Składnik powierzchniowo czynny, poprawia nawilżenie skóry i włosów. W kosmetyku pełni funkcję czyszczącą, poprawia jakość piany.


Po prezentacji składników chemicznych mydła, których jest w nim najwięcej następuje lista przepotężnej ilości wyciągów, olejów z ziół i samych ziół. Jak już pisałam biorąc pod uwagę skład mydła – musi ono zawierać śladowe ilości poszczególnych roślinnych składników.


Na końcu składu INCI mydła Bania Agafii występują:


Citric Acid

Jest to kwas cytrynowy należy do grupy alfahydroksykwasów (AHA). Substancja rozpuszczalna w wodzie. Występuje naturalnie w przyrodzie, w roślinach i organizmach zwierzęcych. Substancja należy do alfahydroksykwasów (AHA) wykazuje działanie keratolityczne, czyli złuszczające, dzięki czemu usuwa przebarwienia i rozjaśnia skórę. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompeksuje jony metali, dzięki czemu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Regulator pH.

Parfum 

Jest to określenie kompozycji zapachowej. Nie jest podane czy jest to kompozycja chemiczna czy naturalna np. olejek eteryczny.

Geraniol

Nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów. Imituje zapach pelargonii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza:
0,001 % w produkcie niespłukiwanym
0,01 % w produkcie spłukiwanym

Hexyl Сinnamal

Nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza:
0,001 % w produkcie niespłukiwanym
0,01 % w produkcie spłukiwanym

Butylphenyl methylpropional 

Aldehyd aromatyczny. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Składnik kompozycji zapachowych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza:
0,001 % w produkcie niespłukiwanym,
0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Linalool 

Nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów. Imituje zapach konwalii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Składnik kompozycji zapachowych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza:
0,001 % w produkcie niespłukiwanym
0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene Сarboxaldehyde 

Składnik kompozycji zapachowej. Przypomina woń kwiatów (lilia, konwalia) bądź cytryny. Może wywoływać alergie.

Methylisothiazolinone 

Substancja rozpuszczalna w wodzie, stabilna chemicznie. Rozpadowi ulega w temperaturze powyżej 155 ºC. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem. Cosmetics Europe, the Personal Care Association (Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Więcej informacji o działaniach branży kosmetycznej. Decyzja ta jest spowodowana doniesieniami środowisk medycznych o wzroście reakcji alergicznych na ten konserwant. 

CI 19140 

Barwnik cytrynowożółty,(E102) pochodzenia chemicznego. Używany w kosmetyce i w przemyśle spożywczym. Składnik mocno alergizujący. Najczęściej wywołuje alergie u osób, które nie tolerują aspiryny (kwas acetylosalicylowy) lub są alergikami.


CI 42090 

Błękit brylantowy FCF (E133). Syntetyczny, zielonkawoniebieski barwnik. Rozpuszczalny w wodzie i etanolu (nierozpuszczalny w olejach roślinnych). Może wywoływać alergie.

CI 77492 
Tlenek żelaza, żółcień

CI 7749 
Kolejny pigment

CI 77499
Tlenek żelaza czarny stosowany jest w kosmetykach mineralnych. Posiada właściwości regenerujące i nawilżające.




Uff to już koniec składu tego mydła. Przy jego ofercie widnieje opis: 
Na bazie naturalnych składników stworzyli idealną formułę pielęgnacji ciała i włosów. Wyciągi z roślin syberyjskich nadają mydłu niepowtarzalny zapach. Mydło nie zawiera sztucznych barwników i składników zapachowych. Zawartość naturalnych składników pieniących przydaje mu delikatności. Ma postać żelu. Jest bardzo wydajne.

Podsumowując:
  • Mydło Bania Agafii – najwięcej zawiera chemii
  • Zapach nadają mu sztuczne substancje często powodujące alergie
  • Mydło zawiera sztuczne barwniki i kompozycje zapachowe
  • Składniki pieniące są pochodzenia chemicznego.



Jednym słowem to mydło Bania Agafii to zwykły detergent z naturalnym mydłem nie mającym nic wspólnego. Opisy mydła są bardzo obrazowe - nieskazitelna czystość Syberii i moc jej natury zaklęta w kostce mydła. Rzeczywistość wygląda niestety inaczej.


Producent mydła Bania Agafii z Rosji przeniósł się do Estonii na teren Uni Europejskiej
Rosyjski producent rzekomego naturalnego mydła Bania Agafii. W ostatnim czasie przeniósł swoją produkcję na teren Uni Europejskiej do Estonii. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz